Blogg

20 september 2013

Värdiga vinnare av Årets säkerhetsföretag

Vi är stolta över vår nominering för andra året i rad i Security Awards som Årets säkerhetsföretag. Och vi gratulerar Blue Mobile Systems som också de var nominerade och fick ta emot utmärkelsen. Vi vill också tacka Skydd & Säkerhet som för fjärde året i rad stod bakom Security Awards – som denna gång hölls den 19 september i flärdfulla omgivningar på Café Opera i Stockholm.

Vi fortsätter med oförtruten kraft vårt arbete för att lyfta kvinnorna inom säkerhetsbranschen, och för att öka allmänhetens säkerhetsmedvetande.


0

28 augusti 2013

DORMA nominerat som Årets säkerhetsföretag - igen

Vi är glada och stolta över att kunna berätta att vi för andra året i rad blivit nominerade som Årets säkerhetsföretag i tävlingen Security Awards. 

Att vi är nominerade igen innebär att juryn har uppmärksammat vårt långsiktiga arbete med att förebygga inbrott och höja allmänhetens säkerhetsmedvetande. Men i juryns motivering ingår också att vi ”det gångna året spridit checklistor och presentationer, men även arrangerat tre Ladies Day, där kvinnor från olika låsföretag träffats och diskuterat framtidens produkter”.

Security Awards arrangeras av branschtidningen Skydd & Säkerhet och årets alla vinnare presenteras på en gala på Café Opera den 19 september. 


0

19 april 2013

Inbrottstjuv tipsar om inbrottsskydd

Förra året ökade villainbrotten med 1 procent i Sverige, enligt BRÅ. Det är också den vanligaste formen av bostadsinbrott - åtta av tio inbrott sker i villa.

Tidningen Vi i Villa har låtit den före detta inbrottstjuven Christer Karlsson tipsa om hur man bäst skyddar sig. Han har gjort inbrott i 5000 villor, har 54 domar och 30 år i fängelset bakom sig och berättar i artikeln att han själv brukade klä sig i blåkläder och låtsas sälja lotter, ifall någon skulle råka vara hemma.

Hans bästa tips för att undvika inbrott är:

-       Grannsamverkan – att berätta för grannarna när man ska resa bort.
-       Timer på belysning.
-       Låta någon klippa gräs, skotta snö och tömma brevlådan när man själv är borta.
-       Att skaffa larm.
-       Inte låta värdesaker ligga framme.

Fler tips på hur du skyddar dig mot inbrott finns i våra checklistor.


0

3 april 2013

Inbrott i villor och radhus ökar enligt Brå

Nyligen publicerade Brottsförebygganderådet en intressant artikel om bostadsinbrott.  I artikeln gick det bland annat att läsa att antalet anmälda brott i villa eller radhus ökat med en procent under 2012. En procent kan låta som en låg siffra men totalt sett innebär det hela 14 000 villainbrott under förra året.  

Ungefär hälften av alla villainbrott sker i storstäder och de som löper störst risk är främst boende i välbärgade områden i tätorter. Ser man till folkmängden har Stockholm, Skåne och Halland flest inbrott. 

En annan tydlig trend är att flest villainbrott sker under årets mörka månader. Vi på DORMA har därför satt ihop en checklista med tips på hur du skyddar dig från inbrott i bostad. Listan hittar du här

Vill du läsa Brå artikel i sin helhet kika här.


0

20 september 2012

Grattis till Nyx Security – årets säkerhetsföretag 2012

Eftersom DORMA var nominerade som Årets säkerhetsföretag 2012 på den tredje upplagan av Security Awards besökte vi i dagarna SKYDD på Stockholmsmässan där priset skulle delas ut.

Konkurrensen om priset var hård – juryn fick enligt uppgift gå igenom en stor mängd starka kandidater – så bara att vi är ett av de tre säkerhetsföretag som blev nominerade är roligt.

Nu vann vi tyvärr inte, men nomineringen och motiveringen: ”En uthållig, nytänkande och hungrig utmanare som också gjort kundnyttan synlig och tydlig, med modern kommunikation kring förebyggande åtgärder mot inbrott.” gör att det känns extra angeläget att fortsätta arbetet med att informera bostadsägare om trygghet och säkerhet.

Vilket vi gör även här på Trygghetsguiden. Snart kommer det nya inlägg och checklistor för att öka säkerheten.

Vann priset Årets säkerhetsföretag 2012 gjorde istället Nyx Security och vi gratulerar!


0

28 augusti 2012

Undvik inbrott. Lås dörren.

Larm%20%C3%A4r%20ingen%20garanti%20f%C3%B6r%20att%20slippa%20inbrott

I förra veckan pratade man på TV4 om inbrott och säkerhet i hemmet.

I inslaget ger polisinspektör Lennart Levander samma tips som vi på DORMA ger i checklistan “Inför semestern”. Ta bort värdefulla saker som kan locka tjuven, lås fast stegen och samarbeta med grannar om att ta in post, hänga ut tvätt och klippa gräsmattor är några enkla grundregler.

En avslutande uppmaning från Morgonsoffan: Lås dörren. Det visar sig att många människor inte låser dörren överhuvudtaget vilket såklart gör det onödigt enkelt för tjuven att ta sig in.

Lås dörren. Vi kunde inte ha sagt det bättre själva.


0

23 augusti 2012

DORMA nominerat som Årets säkerhetsföretag

                   

”En uthållig, nytänkande och hungrig utmanare som också gjort kundnyttan synlig och tydlig, med modern kommunikation kring förebyggande åtgärder mot inbrott”.

Så skriver branschtidningen Skydd & Säkerhet, som står bakom tävlingen Security Awards, i sin motivering till att DORMA är nominerade i kategorin Årets säkerhetsföretag. Jättekul, tycker vi, som ständigt arbetar för att informera om säkerhet och trygghet för bostadsägare. Bland annat med hjälp av våra checklistor inför semestern, om sociala medier och säkerhet, om nya och gamla lås och om säkerhet kring husförsäljning

Trygghetsbloggen, som du läser nu, är även den ett led i vårt arbete. Och det är också här du kommer att kunna läsa om vi vinner. Den 20 september delas Security Awards ut på SKYDD i Stockholm.


0

19 juni 2012

Vad är trygghet för svenskarna?

ordmoln

Bra lås och uppmärksamma grannar. Det är vad som gör svenskarna trygga i hemmet enligt vår undersökning. När man talar om trygghet i livet är det istället en god ekonomi och hälsa som smäller högst.

600 hus- och lägenhetsinnehavare fick i intervjuer lista faktorer som gör att de känner sig trygga i sitt hem. Vi har sammanställt undersökningsresultatet i ett så kallat ordmoln. Orden är viktade efter frekvens i undersökningen och färgkodade. De röda orden handlar om trygghet i hemmet och de i gråskala handlar om trygghet i livet.

För oss som arbetar aktivt med säkerhet är det ingen överraskning att bra lås på dörrar och fönster höjer säkerheten och därmed även känslan av trygghet. Vi vet också att många bostadsägare efterfrågar information i ämnet och det är en av anledningarna till att vi driver den här bloggen och att vi löpande tar fram till exempel checklistor kring hur du själv kan påverka din trygghetssituation i hemmet. Den senaste heter ”Checklista för dig som ska sälja din bostad” och ger tips på vad du ska tänka på vid försäljning.

Vad gör dig trygg? Du är välkommen att höra av dig med dina åsikter till oss här på bloggen.


0

4 juni 2012

Checklista: Så skyddar du dig i samband med försäljning av bostad

Visning

Nu är det fullt tryck på bostadsmarknaden. Men det är inte bara potentiella köpare som håller koll på husannonserna. Även inbrottstjuvar kan i lugn och ro surfa runt efter lämpliga objekt. Det finns till och med risk för stöld under visningen. DORMA har listat några enkla men effektiva tips på hur du skyddar dig från tjuven i samband med försäljning av bostad.  

Att en bostadsannons kan fungera som reklam direkt riktad till inbrottstjuven är kanske inte det första man tänker på. Men faktum är att i samband med försäljningen publiceras utförlig information om ditt hem på nätet; allt från bilder på inredning till gatuadress. 

Bilderna och objektsbeskrivningarna på de olika mäklarsidorna är idag så detaljerade att tjuven kan inventera bostadens säkerhetssystem och hemmets värdesaker via sin hemdator.  Även vid visningen finns möjlighet för en fräck inbrottstjuv att inspektera objekt eller till och med att stjäla på plats.

Den som har oturen att drabbas av stöld vid visningar har inte mycket att hämta hos försäkringsbolagen. Eftersom du i princip har bjudit in tjuven räknas det inte som ett inbrott och du får heller ingen ersättning från hemförsäkringen.

Checklista vid försäljning av bostad:

  • Tänk på att alla kan ta del av din bostadsannons på nätet eller i tidningen.
  • Var aktsam med vad du skyltar med på bilderna och i beskrivande texter.
  • Vid fotografering av bostaden, plocka undan värdeföremål som kan locka tjuven. 
  • Vid visning av bostaden, plocka undan värdeföremål som kan locka tjuven och låt inte smycken, pengar eller nycklar ligga framme.
  • Försäkra dig om att din mäklare skriver upp namn och adress på folk som kommer även på öppna visningar.
  • Har många anmält sig till en visning kan det vara bra att ha fler personer än en mäklare på plats. 

0

22 maj 2012

Tips från Nyhetssoffan: Så skyddar du dig från inbrott

S%C3%A5%20skyddar%20du%20dig%20fr%C3%A5n%20inbrott

I torsdags pratade man villainbrott i TV4 Nyhetsmorgon. På plats i nyhetssoffan var den före detta inbrottstjuven Håkan Johansson som berättade hur han valde bostad inför ett inbrott. Samt Länskriminalpolisen Anders Rydberg som gav tips på hur man bästa skyddar sitt hem. 


0


<< Äldre inlägg

Vi som skriver på bloggen heter Christer Wiberg, produktmarknadschef DORMA och Therese Lundberg, ansvarig för marknadskommunikation DORMA.


Frågor? Ställ din fråga direkt i kommentarfältet eller maila
christer.wiberg@dorma.se
och therese.lundberg@dorma.se