Arkiv

19 juni 2012

Vad är trygghet för svenskarna?

ordmoln

Bra lås och uppmärksamma grannar. Det är vad som gör svenskarna trygga i hemmet enligt vår undersökning. När man talar om trygghet i livet är det istället en god ekonomi och hälsa som smäller högst.

600 hus- och lägenhetsinnehavare fick i intervjuer lista faktorer som gör att de känner sig trygga i sitt hem. Vi har sammanställt undersökningsresultatet i ett så kallat ordmoln. Orden är viktade efter frekvens i undersökningen och färgkodade. De röda orden handlar om trygghet i hemmet och de i gråskala handlar om trygghet i livet.

För oss som arbetar aktivt med säkerhet är det ingen överraskning att bra lås på dörrar och fönster höjer säkerheten och därmed även känslan av trygghet. Vi vet också att många bostadsägare efterfrågar information i ämnet och det är en av anledningarna till att vi driver den här bloggen och att vi löpande tar fram till exempel checklistor kring hur du själv kan påverka din trygghetssituation i hemmet. Den senaste heter ”Checklista för dig som ska sälja din bostad” och ger tips på vad du ska tänka på vid försäljning.

Vad gör dig trygg? Du är välkommen att höra av dig med dina åsikter till oss här på bloggen.


0

4 juni 2012

Checklista: Så skyddar du dig i samband med försäljning av bostad

Visning

Nu är det fullt tryck på bostadsmarknaden. Men det är inte bara potentiella köpare som håller koll på husannonserna. Även inbrottstjuvar kan i lugn och ro surfa runt efter lämpliga objekt. Det finns till och med risk för stöld under visningen. DORMA har listat några enkla men effektiva tips på hur du skyddar dig från tjuven i samband med försäljning av bostad.  

Att en bostadsannons kan fungera som reklam direkt riktad till inbrottstjuven är kanske inte det första man tänker på. Men faktum är att i samband med försäljningen publiceras utförlig information om ditt hem på nätet; allt från bilder på inredning till gatuadress. 

Bilderna och objektsbeskrivningarna på de olika mäklarsidorna är idag så detaljerade att tjuven kan inventera bostadens säkerhetssystem och hemmets värdesaker via sin hemdator.  Även vid visningen finns möjlighet för en fräck inbrottstjuv att inspektera objekt eller till och med att stjäla på plats.

Den som har oturen att drabbas av stöld vid visningar har inte mycket att hämta hos försäkringsbolagen. Eftersom du i princip har bjudit in tjuven räknas det inte som ett inbrott och du får heller ingen ersättning från hemförsäkringen.

Checklista vid försäljning av bostad:

  • Tänk på att alla kan ta del av din bostadsannons på nätet eller i tidningen.
  • Var aktsam med vad du skyltar med på bilderna och i beskrivande texter.
  • Vid fotografering av bostaden, plocka undan värdeföremål som kan locka tjuven. 
  • Vid visning av bostaden, plocka undan värdeföremål som kan locka tjuven och låt inte smycken, pengar eller nycklar ligga framme.
  • Försäkra dig om att din mäklare skriver upp namn och adress på folk som kommer även på öppna visningar.
  • Har många anmält sig till en visning kan det vara bra att ha fler personer än en mäklare på plats. 

0

Vi som skriver på bloggen heter Christer Wiberg, produktmarknadschef DORMA och Therese Lundberg, ansvarig för marknadskommunikation DORMA.


Frågor? Ställ din fråga direkt i kommentarfältet eller maila
christer.wiberg@dorma.se
och therese.lundberg@dorma.se